Uppdatera utseendet på dina fälgar

För bilentusiaster är en stor del av hobbyn att underhålla sin bil och på olika sätt få den att se så fin ut som möjligt. Ett sätt som många gör detta på är att man utrustar fordonet med olika utsmyckande tillbehör, som med små medel kan förändra dess utseende.

Den del av bilen som många refererar till när man talar om denna typ av uppgradering är fälgarna, som idag finns i en mängd olika utföranden. Dock burkar fälgar ofta kosta ett par tusen styck, vilket gör att det kan bli rätt så dyrt att byta ut dessa.

Navkapslar och centrumkåpor – ett enkelt sätt att förnya

Vill man inte behöva byta ut hela sin fälg kan man istället investera i så kallade navkapslar, som fungerar som ett slags skydd på fälgen. Dessa är i många fall tillverkade i metall eller plats och kan enkelt klickas på fälgarna, som snabbt ger ett uppfräschat utseende även till de mer slitna fälgarna. Navkapslar finns i flera olika modeller, där de antingen täcker fälgen helt eller låter den skymta fram.

En ännu mindre detalj på dina däck, men som ändå kan vara en viktig del av det estetiska är de så kallade centrumkåporna. Denna ovala platta placeras precis som en navkapsel framför dina fälgar men täcker här endast fälgens nav, vilket är namnet på den centrerade delen av fälgen.

En centrumkåpa är i många fall utsmyckade med bilmärkets emblem, men finns även i flera andra utföranden. Till exempel kan man få tag på centrumkåpor i samma lackerade färg som bilen i sig, vilket gör att däcket genast blir enhetlig med bilen i övrigt.

Att tänka på när man köper däcktillbehör

När man ska köpa den här typen av artiklar är det viktigt att se till att produktens mått stämmer ihop med de mått som gäller för just dina fälgar. Oftast finns det speciella standardmått för bilmärkets officiella produkter, men samtidigt kan däck och fälgar ifrån andra varumärken, men som passar just din bil ha annorlunda mått. Om du är osäker på dina mått kan det bästa vara att själv mäta dina fälgar innan du gör dig ett köp.