Motorsporten formel 1

Bilsportens bilsport. Det är ju ofta så som den beskrivs, formel 1. Motorsporten runtom i världen är enorm men man kanske inte har hört talas om många tävlingar. En som dock alla hört talas om är just formel 1. Den snabbaste motorsporten på planeten med bilar som maxar uppemot 300-350 km/h. Därför så har ju också en legendarisk status byggts upp kring sporten och dess förare. Den kanske mest kända är Enzo Ferrari som är grundaren till bilmärket Ferrari som alltid har ett lag med i Formel 1 cirkusen. Och Cirkus är just vad det är när sporten drar omkring runt om i världen och gör nedslag på olika banor.

Formel 1 säsongen består av ett antal deltävlingar eller Grand Prix som man kallar det. Olika bilmärken ställer upp i tävlingen och vill bevisa för sig och världen att vara vassast på snabbhet och bilar för tillfället. Många kopplar säkert Ferrari till denna sport och inte bara av att det är ett känt bilmärke men också för att under 90-talet och 00-talet tog man hem en massa titlar och då var det oftast Michael Schumacher som satt bakom ratten. Denna legendar som tyvärr var med om en skidolycka för ett par år sedan som han fortfarande lider av.

Andra stora märken som deltar i tävlingen är McLaren, Red Bull och Mercedes. Mercedes har varit otroligt framgångsrika och dominanta de senaste åren och förklaringen är deras nya storstjärna ifrån England, Lewis Hamilton.

Det är inte bara förarna som tävlar för att komma först i varje race. Varje team får ha två förare med i varje tävling och det finns också en stor prestige i att vara med och tävla om vilket märke som samlar ihop mest poäng totalt. Så det gynnar alltid team att ha två stycken riktigt bra förare så man kan vinna även teammästerskapet.

Formel 1 på svensk tv

För den som vill följa allt som sker i de olika loppen som körs under året är det Viasat som just nu har rättigheterna till att visa allt ifrån tävlingen. Förutom loppen i sig visar man även kval och andra race live i deras kanaler. Förutom vanliga kanaler i tv:n kan du via deras streaming-tjänst se alla lopp även när du är på språng via dina mobil eller surfplatta.